Meubels, Zaken en Ruimte

Een klompenkast of een zwevende kruk aan het plafond? U zegt het maar. Met de ruimte kunt u alle kanten op en met een meubel ook. Het meubel bepaalt danwel voor een groot gedeelte de ruimte waar het zich in bevindt, maar hoeft het niet in de weg te zitten. Houtsoort, vorm en ruimte zijn hierbij van belang. Alsook het overleg wat voor zaken u voor ogen heeft.

Bent u zich wel bewust dat voor Ben Gort meubels geen alledaags voorwerp zijn. Het is meer een verzameling van ideeën en vormen in samenspraak met de funktie van het ontwerp. Door het meubel uit zijn verband te halen geeft hij het een nieuwe waarde. Door er andere vormen aan toe te voegen krijgt het een ... euhh... deuhh, krijgt het iets. Ordening en samenhang is niet waar ik op sta. Harmonie, eenheid en stabiliteit zijn ook maar woorden.

Het ontbreken van een centrum en het opbreken van een totaal in gescheiden onderdelen biedt ruimte aan nieuwe ideeën. Uiteindelijk ontstaat een meubel dat vol verrassingen zit en u niet zult vervelen.

Het is het zoeken naar de mogelijkheden in de ruimte van het realiseren. Met andere woorden.